Mijn Recepten pagina

 

Op deze pagina deel ik recepten van mijzelf of aangepast van anderen, veel hebben betrekking op de sauzen die ik maak en andere recepten met ingrediënten die ik ook maak maar niet te koop aanbied.
Al mijn ingrediënten zijn puur, vers en waar mogelijk biologisch uit het seizoen.
Ik kook met zo weinig mogelijk zout of het liefst geen zout; als je toch zout wilt gebruiken doe het, maar het staat niet in het recept.


Recept 'zuurkool hussel'

Zuurkool
Ik maak mijn eigen zuurkool met lekkere kruiden als karwijzaad, mosterdzaad, verse geelwortel, jeneverbes, laurier, peperkorrels, komijnzaad, venkelzaad, verse gember en verse knoflook en laat hem minstens 2 maanden fermenteren.

Een zakje zuurkool uit de supermarkt werkt ook, maar mist wel wat.

Zuurkool niet koken
Omdat in zuurkool heel veel nuttige bacteriën voorkomen kook ik de zuurkool niet in dit recept, dat zou zonde zijn.

Husselen en niet stampen
Ook noem ik het hussel en geen stamppot want er is niets gestampt in dit gerecht.
Ik maak de zuurkool hussel met zoete aardappel omdat de smaak van zoete aardappel zo lekker past bij zuurkool.

Ingrediënten:
1000 gram zoete aardappel
800 gram zuurkool
en wat geraspte kaas ter gratinering

bereiding

Bereiding
Snij de aardappel in blokjes en zet ze in een schaal in de voorverwarmde oven, 180 graden, 45 min.
Leg de koude zuurkool op de hete aardappel en hussel.
Strooi er wat geraspte kaas overheen en zet het even terug in de oven om de kaas te smelten.
Dit gerecht is voor 4 personen, de hoeveelheid hussel, lijkt veel maar omdat het zo lekker is zul je merken dat het zo op is en er nog ruimte voor een toetje is.

Met kaas, walnoten of spekjes
Als je er nog wat aan toe zou willen voegen kun je er nog wat walnoten door heen husselen.
Voor mensen die per se vlees willen eten kun je er gebakken spekjes aan toe voegen.


Sweet Curry Snert

We maken hier het minimum hoeveelheid snert minder heeft eigenlijk geen zin

6-8 personen.

1.5 liter water

200 gr. spliterwten wel dit in een pan min.12 uur.

Kook dit in het “wel” water en breng dit met een laurierblaadje aan de kook en laat het 30 min zachtjes door koken tot de spliterwten uit elkaar vallen en een mooie gladde pap wordt.

Bak tijdens de erwten koken, de uien, peen, knolselderij, zoete aardappel, pompoen en de appel eerst beet gaar

Deze oer-Hollandse / Indiase soep is een echte winter soep zonder vlees, met uitzondering van wat kruiden echt van Hollandse bodem, voor wat warmte in de koude dagen.

Het recept voor een echte snert avond met vrienden waarbij een biertje niet zou misstaan. 

bereiding

Wel de spliterwten

1.5 liter water

250 gram spliterwten wellen in een pan minimaal.12 uur.

Kook de spliterwten

Kook dit in het “wel”water en breng dit met een laurierblaadje en een citroengras stengel aan de kook en laat het 90 min. zachtjes door-koken tot de spliterwten uit elkaar vallen en het een mooie gladde pap wordt.

Koken in het welwater is belangrijk want in het welwater zitten heel veel eiwitten en die wil je niet verloren laten gaan.

Mochten niet alle erwten stuk gekookt zijn pureer dan de erwtensoep nog even.

Bak de harde groente

Bak tijdens het erwten koken, de uien, peen, knolselderij, zoete aardappel, pompoen en de appel eerst beetgaar.

  • 150 gram knolselderij in blokjes (3 cm plak)

  • 150 gram zoete aardappel in blokjes (kleine knol)

  • 150 gram uien fijn snijden 1 grote ui

  • 200 gram pompoen in blokjes (kwart pompoen)

  • 0.5 winterpeen in blokjes

  • 1 blikje kikkererwten

  • 1 appel (zoet)

Voeg de verse groente bij

Snij grof 

  • bosje bleekselderij

  • 200 gram sperziebonen

  • 2 paprika's gesneden

  • 50 gram Santen kokoscrème

  • 100 gram doperwten

  • 50 gram orzo (lijkt op rijst is pasta, maar wees hier zuinig mee)
  • vega rookworst


Voeg dit bij de soep en kook dit nog een half uur door. De soep zal in dit laatste half uur nog indikken als de soep te dik blijft voeg dan nog wat water toe.

Vergeet de kruiden niet

 

Voeg tijdens het bijvoegen van de verse groente ook de kruiden bij.

Ik maak de kruiden zelf in een ouderwetse koffiemolen voor meer smaak.

Behalve de kurkuma (geelwortel), die kook ik het liefst al met de spliterwten mee.

De hoeveelheden kruiden moet je zelf bepalen, hier herken je de hand van de kok, ik kan alleen maar zeggen: "wees niet zuinig".

  • Kurkuma poeder

  • kardemom poeder

  • komijn gemalen

  • koriander gemalen

  • holy harissa (van de koning kookt natuurlijk)

  • gefermenteerde gember (van de koning kookt natuurlijk)

  • gefermenteerde citroen (van de koning kookt natuurlijk)

 

En met recht kun je dit een Soep Royal noemen!

 

Serveer in een grote soepkom en maak af met crème fraîche en voeg zout naar smaak toe.

Voor de vleesliefhebbers kunnen er ook spekblokjes door heen, bak deze dan eerst, voor meer smaak.


Tomatensoep met basilicum en orzo

voor 6-8 personen

 

De nazomer soep,

de tomaten zijn het lekkerst aan het eind van het seizoen en betaalbaar dus daarom tomatensoep.

Als je er iets meer tijd aan besteed wordt hij heerlijk zoals in dit recept.
3 uien Karamelliseren snij de uien fijn bak ze langzaam in de pan en laat 30 min. door bakken tot het een mooie donkere kleur krijgt voeg dan de rest er bij (geen water dus)

Je hoeft de tomaten niet te ontvellen want dat doet de passerzeef later wel bovendien haalt de passerzeef ook de andere grote stukjes er uit.

Door de soep na het passeren te delen in 2 pannen kun je in pan 2 de verse ingrediënten lekker vers en knapperig houden voor een bite in de soep.

bereiding

Start met het Karameliseren van uien en voeg dan toe:

  • kg tomaten in kwartjes

  • 100 gram gekookte rode bieten (een grote gekookte biet)

  • 4 × punt paprika

  • 1 × verse kurkuma (geelwortel)of poeder

  • 4 el gedroogde oregano (gedroogd heeft meer smaak)

  • 3 el gefermenteerde gember

  • 1 el gefermenteerde citroen fijngehakt

  • 8 tenen verse knoflook fijn geperst

Een dik uur koken en daarna passeren door een passerzeef

na het passeren

gelijk verdelen in: 2 pannen

De ene helft doorkoken (10 min.) en pureren

daarna reduceren (20 min.) met 50 gram orzo (rijstpasta), dit voor de garing van de orzo

De andere helft aanmaken met: (niet doorkoken)

  • 2 kg tomaten in zeer kleine blokjes

  • 1 bosje verse basilicum fijn snijden

  • 2 × punt paprika julienne gesneden zeer fijn

  • nog wat gedroogde oregano kan geen kwaad

  • 1 theelepel sriratcha saus peper pasta of Holy harissa (minder scherp) ook van de koning kookt natuurlijk

Daarna 2 pannen verenigen tot 1 pan Soep Royal tomatensoep met basilicum en orzo

zout naar smaak op het bord of kom toevoegen!

Een Blaadje basilicum bewaren voor de garnering.

En voor degene met een gluten allergie, laat dan de orzo weg, want dat is een pasta product.

 

En voor de vleeseters, voeg er wat gebraden gehaktballetjes aan toe,
maar maak ze zelf want je was al zo goed bezig.


Bospaddenstoelensoep met Ui en Courgette.

Herfst” Het is weer paddenstoelen-tijd "ik wil ze wel zelf plukken, maar dat durf ik niet, ik moet maar eens een cursus doen, maar tot die tijd haal ik het van de markt".

Als je het maakt zoals ik het doe, is het wel een maaltijdsoep, als voorgerecht is ie te zwaar.

Bij de lunch doet hij het wel geweldig met wat stokbrood en kaas en dan zie ik daar graag een glas droge witte wijn bij.

bereiding

Voor 4-6 personen

 

Ter voorbereiding: pannetje, gedroogde bospadenstoelen, warm wellen

 

Eerst de uien bakken

 

3 uien Karamelliseren en snij de uien fijn bak ze langzaam in de pan en laat 30 min. door bakken tot ze een mooie donkere kleur krijgen
(de Millard reactie genoemd: het bruinen is een chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren)

  • 3 gele ui

  • 1 laurier blaadjes

  • snufje zout

 

Basis soep maken:

  • 1,5 L groentebouillon (liefst zelf maken, maar uit een pakje mag ook)

  • 200 g gedroogde bospadenstoelen daarna geweld

  • 100 g kastanjechampignons

  • 1 el gefermenteerde citroen

  • 1 el gefermenteerde gember

  • 2 tl scherpe mosterd

  • 1/2 courgette

 

Laat dit een half uur langzaam koken en daarna: pureren tot een fijne gebonden soep.

 

Daarna afmaken met:

 

  • 1 el. mascarpone of 2 el.

  • 40 g oesterzwammen

  • 30 g shiitake

  • 30 g cantharellen

  • 100 g kastanje champignons

  • en een theelepeltje Sriratcha saus brengt uw middag op gang.

  • Maar dat kan net zoals het zout ook na het serveren.

 

10 min doorkoken en uw soep Royal is klaar.

 

En de garnering laat ik aan uw fantasie over.

___________________________________________________________________

Een paar recepten met zwarte knoflook.


Salade niçoise met zwarte knoflook azijn

Gemengde salade
50 gram rode aardappelen (met of zonder schil), gekookt en in blokjes
½ rode ui, fijn gesneden
50 gram Cherry tomaten, gehalveerd
2 gekookte eieren
50 gram sperziebonen, gesauteerd in boter en op smaak gebracht met wat zout en peper
100 gram gegrilde tonijn, in stukjes gesneden

50 gram pijnboompitjes geroosterd


Voor de dressing:
1 el. zwarte knoflookazijn
2 el olijfolie
1 tl balsamicoazijn
½ tl gedroogde oregano
Zout en peper

 

salade nicoise

___________________________________________________________________

Gebakken Snijbonen met zoete aardappel, paprika en zwarte knoflook.

Recept voor 2 personen;

 

  • 500 gram verse snijbonen

  • 1 paprika

  • 1 gele ui

  • 5 tenen zwarte knoflook

  • Scheut granaatappel melasse of balsamicoazijn

  • zonnebloem olie om in te bakken.

  • 500 gram zoete aardappel (bataat) 

  • Garnering 100 gram feta of zachte geitenkaas.

  • Gemalen Zwarte peper

     

Snij de bataat in dunne patatten. (julienne)

Doe ze in een bakje en strooi er wat olie over heen niet veel maar dat ze allemaal een beetje glimmen.

Kruid de bataten met de kruidenmix Arrabiata. (te koop bij de kruidenspecialist van de markt in Groningen)

Spreid uit op een bakplaat en zet in de voorverwarmde oven op 200 graden.
20 minuten.

 

Snij de snijbonen in ruitjes (chinoise) en kook ze kort. (blancheren)

Snij of snipper het ui en bak ze bruin of liever karameliseer de uien.

Snij de paprika in blokjes (brunoise) en voeg toe, bak het even door, maar niet te lang want de paprika mag knapperig blijven.

Voeg de geblancheerde snijbonen toe en bak mee.

Snij de zwarte knoflook in plakjes. (eminiseren) en voeg toe.

Maak het af met een scheut granaatappel melasse en garneer het met wat gekruimelde feta of zachte geitenkaas en gemalen zwarte peper.

 

En weer geen zout toe gevoegd, als je dat wel wilt kan dat wel.

Serveer de snijbonen, bijvoorbeeld met zoete aardappel frietjes uit de oven, eet smakelijk.

 

 

 

 

___________________________________________________________________

Verse spinazie met zwarte knoflook. 

Eigenlijk heeft verse spinazie weinig nodig om echt lekker te zijn, maar zwarte knoflook geeft wel een kick aan je spinazie.

Ik voeg tijdens het bakken een scheut Zwarte knoflook azijn toe om de zwarte knoflook goed door de spinazie te laten trekken,

daarna voeg ik de stukjes toe voor een bite.

 

Recept voor 2 personen;

  • 600 gram verse spinazie
  • klont boter
  • scheut Zware knoflook azijn
  • 2 scheuten slagroom
  • 20 gram zwarte knoflook in plakjes. 

Roerbak 600 gram verse spinazie in een wokpan en als de spinazie begint te slinken, voeg een scheut zwarte knoflook azijn en een scheut slagroom toe, en bak het door tot een groene pap.

Leg de groene pap spinazie op een snijplank en snij het grof fijner.

Snij 20 gram zwarte knoflook in kleine plakjes en voeg toe aan de spinazie pap.

Serveren met een extra scheut slagroom, "of niet naar smaak"

Voeg ook een snufje zout toe naar smaak.

 

 

 

___________________________________________________________________

Recept zwarte knoflook mayonaise.

Er zijn vele wegen naar Rome, je kunt gewoon zwarte knoflook toevoegen aan supermarkt-mayo, maar om dat nu een recept te noemen..... nee.
Je maakt je mayonaise zelf.

Voor een kwart liter zwarte knoflook mayonaise: 

  • Scheid twee dooiers en doe ze in een beslagkom.
  • Meng het sap van 1 citroen met 5 grote tenen zwarte knoflook, doe dit in een vijzel want het laat zich niet zo makkelijk mengen.
  • Of, neem zwarte knoflook azijn van de koning kookt
  • Voeg dit bij in de beslagkom, met een theelepel mosterd, sla het los met een garde.
  • Mix het met een keukenmixer, voeg tijdens het mixen met een dunne straal zonnebloemolie toe, net zo veel en lang tot het dik wordt, hoe meer olie hoe dikker de mayonaise.
  • Als de mayonaise dik genoeg is voeg dan weer drie tenen zwarte knoflook in dunne plakjes bij de mayonaise. Maar meer zwarte knoflook is lekkerder
  • Voor de veganisten onder ons ditzelfde kan ook met veganaise en is langer houdbaar.

Doe het in een steriel potje en bewaar het gekoeld, maak niet te veel want de Zwarte knoflookmayonaise blijft maximaal vijf dagen goed in de koelkast, daarna wordt het ranzig en de kans op salmonella is groot.

Door de zwarte knoflook zal de mayonaise licht bruin kleuren en wat zoeter smaken, het resultaat is mayonaise met Umami